Met dunne latjes (ik gebruikte een restant laminaat) heb ik twee vierkanten gemaakt. Achterkant 50x50 cm, voorkant 85x85 cm. Zelf vind ik 'm wat aan de grote kant geworden. Vooral de voorkant was met 75x75 ook wel groot genoeg geweest.
Door blokjes hout te gebruiken, kon ik de latjes aan elkaar schroeven. Omdat er een aantal latjes schuin lopen, is dit nog wel wat uitproberen om het geheel stevig te krijgen.
Een volledige (brede) stuk laminaat heb ik gebruikt als achterkant. Hierin heb ik met een gatenzaag gaten geboord welke net iets groter zijn dan het schroefdraad van een lamp. Hierin konden de lampen worden gemonteerd.

Om de kleurtemperatuur van je licht overeen te laten komen met flitslicht/daglicht, moet je lampen hebben die rond de 5000/5600K zitten. Hiervoor heb ik twee 33W lampen van 6500K en één 23W lamp van 4000K gemonteerd waardoor je een gemengde temperatuur krijgt van 5854K. ((2x33x6500 + 1x23x4000) / (33+33+23) = 5854K).
Voor de montage van de lampen heb ik drie losse vittingen gekocht. Deze zijn groter dan het gat, dus door de lampen in de vittingen te draaien, klemt de lamp automatisch vast.

Om nog wat met de kleurtemperatuur en lichthoeveelheid te kunnen spelen, heb ik elke lamp apart geschakeld door een voetschakelaar achterop de monteren.
Voor de bekleding van de lamp heb ik ondervloer van laminaat gebruikt. Deze heeft vaak aan 1 kant een zilverfolie die prima licht reflecteerd en er daardoor voor zorgt dat het licht de juiste kant op gaat en niet weg 'lekt'. Met een nietpistool heb ik deze aan de latjes gemonteerd.

Aan de voorkant moet uiteraard wel licht doorschijnen. Om een mooie diffuse verdeling van het licht te krijgen, heb ik de goedkoopste soort ondervloer gebruikt. Deze heeft namelijk geen zilverfolie.
Het eindresultaat is een studiolamp die veel licht geeft met de juiste kleurtemperatuur, maar nauwelijks warm wordt door het gebruik van spaarlampen. Ventilatie is dus ook niet nodig. Wellicht bij het gebruik van meer lampen en/of een kleinere behuizing wel.

Toch is de lamp niet geschikt als vervanging van een flitser. Hiervoor heeft de lamp gewoon te weinig vermogen. Je zou het niet denken, maar omdat een flitser slechts een zeer korte tijd flitst, komt hier in verhouding veel meer licht vanaf. Met alleen deze studiolamp heb ik met een EOS40D toch al minimaal ISO400 nodig. En dan heb je nog maar een minimale DOF.

Juist in combinatie met een flitser is de studiolamp prima te gebruiken. Ideaal om donkere schaduwen op te lichten en met de hoeveelheid licht gaat het scherpstellen van de lens ook veel sneller en beter. Daarnaast verwacht de camera bij gebruik van een flitser ook de kleurtemperatuur die overeenkomt met je studiolamp. Hierdoor voorkom je dat de foto's er blauw uit komen te zien bij alleen gebruik van de studiolamp. Uiteraard is dit op te lossen door bijvoorbeeld in raw te schieten of door gebruik van een grijskaart.

Als statief heb ik een bouwlamp statief gehaald bij de Hornbach (~15 euro dacht ik...)